--- Hem --- Odla i staden --- Recept --- Kontakt ---

Örtsalt

PDF
Print
E-mail

Att göra örtsalt själv är inte speciellt svårt och det blir gott. Det finns säkert mängder av sätt att göra det på men så här gjorde jag mitt första försök som blev lyckat.

Jag tog ca 1,5 vanligt grov salt, salt som salt tänkte jag. Sedan bar det iväg till kolonilotten och plocka örter med burken i hand. Jag tog mycket av följande kryddor; kungsmynta (oregano), timjan, persilja, gräslök och salvia. Därefter tog jag lite mindre av citronmeliss, vitlöksblast och de sista örterna som jag tog väldigt lite av var libbsticka och pepparmynta. Färskt och sönderklippt vad ca 1,5 dl örter.

 Jag lät kryddorna ligga i saltet ett par timmar för att lakas ur lite. Därefter var det dags för morteln. Eftersom allt var lite fuktigt så blev som en deg eller snarare som lera i konsistensen. Därefter la jag allt i ugnen på 75 grader med varmluften på tills det torkat. Det tog ca 3 timmar. Sedan var det dags för morteln igen. Nu försvann de sista klumparna och fibrerna som var kvar från örterna försvann, resultatet ett fint örtsalt.
 

Att tänka på
Libbstickans smak tycker jag är viktig i örtsaltet men man ska absolut i ha för mycket i. Den tar lätt över. Jag tycker jag fick en bra blandning denna omgång men jag ska ta mer örter nästa gång. 

Även pepparmyntan är stark i smaken och man vill inte att denna ska ta över utan bara finnas för fyllighetens skull, så inte för mycket att denna heller.